MY SUCCESS JOURNEY BEGINS

SHAKLEE MOTIVATION AND RECOGNITION.

MY BIG HAPPY FAMILY

My Business Push Factor .

MY AWESOME BUSINESS MENTOR

MFMS THE MOST FANTASTIC AND TEAM SHAKLEE IN MALAYSIA.

EBOOK SORRY BOSS

Ebook PERCUMA. DOWNLOAD SEKARANG!!.

Monday, April 25, 2016

YUMMY!! 10 RESEPI SMOOTHIE LAZAT YANG WAJIB DICUBA

Assalamualaikum wbt,

Hai Apa khabar sahabat fiezabard? Sihat?

Saya doakan anda sihat dan sentiasa tersenyum disamping keluarga tercinta.

Kali ini saya nak share resepi.

Resepi ini jarang-jarang saya buat. Tapi bila dah buat pasti nak lagi. Saya ni penggemar ice-cream dan ice-blended. Saya pasti ada dikalangan rakan saya yang membaca ini juga penggemar ice-cream dan ice-blended kan? Walaupun orang kata ice-cream tu tak elok diambil sebab kandungan gulanya yang banyak dan kandungan pewarna dan bahan tiruannya juga membahayakan kesihatan. Tapi bila dah kata kita suka, sukar nak buang tabiat ice-cream mania.

Syukur Alhamdulillah, baru-baru ni saya jumpa resepi smoothie yang saya rasa dah tiba masanya saya ubah tabiat ice-cream mania saya kepada smoothie mania yang lebih menyihatkan.

Tambahan lagi setiap hari Rabu saya sering mendengar kata-kata Prof. Dr Muhaya yang menggalakkan makan lebih buahan dengan mengisarnya menjadi jus buahan.

Apa kata ubah minuman/desert kegemaran anda kepada minuman/desert yang lebih menyihatkan. Lebih-lebih lagi cuaca panas ni. Tekak nak yang sejuk je kan?

Jom kita tengok apa yang kita boleh buat untuk tekak kita petang ini.














Emmm....Yummyyy!!
Terliur tak?


Sedappp nyaaaa.....

***********************************************************
AMARAN: Minuman/Desert Smoothie ESP ini hanya sesuai untuk anda berusia 12 tahun ke atas.

Untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun sila gantikan ESP dengan Mealshake. Rasanya lebih sedap dan pasti anak anda suka.

***********************************************************

Dah lama saya amalkan ESP ni sejak 2 tahun yang lalu, dan saya tahu banyak kelebihan yang saya perolehi darinya. Antaranya kulit saya menjadi licin, flawless, kurang berjerawat, jeragat berkurang dan yang penting tambahan energy saya setiap hari. Almaklumlah umur dah masuk 4 series ni. Energy kena tambah untuk menjaga anak-anak yang masih kecil lagi.

Untuk para body builder, abam-abam sado juga elok ambil protein ESP yang terbukti hanya menggunakan soya yang tidak diubah suai secara genetic (non-gmo) protein soya.

Hopefully, anda faham apa itu soya non-gmo dan bahaya pengambilan soya GMO.

Sila klik link ini BAHAYA AMBIL SOYA (SILA KLIK)


Okla, saya harap anda enjoy dengan smoothie-smoothie yang anda cuba.

Amacam?? sedappp....

Hmm...akak pun nak pergi beli buah avacado ni nak buat smoothie alpokat.

Selamat mencuba ye!

Kalau sedap jangan lupa share dan jiran sebelah rumah ke, kawan yang dok sebelah ke, kawan surau ke, ahli mesyuarat tingkap ke.

Tak dapat share smoothie...SHARE la resepi ni kat kawan-kawan.

Mudahan mereka dapat manfaat dengan mengamalkan pemakanan sihat ni.

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 
FREE CONSULTATION

BEST PRICE and

BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!

Hafizah Mahfoz
[SID : 961265] 
Call/Whatsapp/Telegram/sms:
019-211 8757

email:
hafizahmahfoz@gmail.com

facebook:
hafizahmahfoz

Mohon SHARE dan LIKE entri ini sekiranya ia memberi manfaat kepada anda semua.


Terima kasih kerana sudi membaca.

love,
Hafizah

Wednesday, April 20, 2016

SOLAT QADA' YANG PERLU ANDA TAHU

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar sahabat fiezabard yang dikasihi? Saya doakan anda diberi keberkatan dan rahmat dunia akhirat dan dijanjikan syurga tanpa hisab.

Seperti biasa setiap 2 minggu sekali saya tak lepas kan peluang untuk menghadiri majlis ilmu Kuliah Dhuha di Surau Al-Mustaqim iaitu Surau di kejiranan saya Taman Lestari Putra Seksyen 7, Seri Kembangan.

Alhamdulillah minggu lepas saya diberi Allah rezeki masa untuk bersama-sama para jemaah surau untuk ikuti Kuliah Dhuha mingguan oleh Ustazah Syarifah, Ustazah tetap muslimah.


Kuliah Dhuha kali ini ajak anak dara ikut sekali. Nak biasakan dia dengan majlis ilmu.


Jemaah muslimah khusyuk mendengar Ustazah beri penjelasan.

Solat Qada'

Kali ini saya sangat berbesar hati kerana ustazah membincangkan tentang Solat Qada'.

Selama ini saya hanya tahu, bila tinggal solat kena qada'. Bila tinggal puasa kena qada'. Sejauh mana kefahaman tentang qada' ni tak pernah nak kaji. Dapat ilmu pun last masa sekolah rendah dulu kan.

Qada' ertinya ganti. Dari Segi ibadah, melakukan ibadah ganti bukan pada waktunya. Iaitu melakukan ibadah fardhu yang digantikan contoh ibadah solat, puasa dan zakat.

Kes yang diwajibkan qada'

Kes Haid

Contoh, kering haid pada waktu asar, tunggu hingga waktu maghrib untuk memastikan betul-betul kering. Qada'kan solat asar yang ditinggalkan itu.

Sekiranya datang haid pada awal waktu solat tidak perlu di qada' kan. Tetapi, sekiranya datang haid di tengah-tengah waktu solat perlu di qada'kan solatnya.

Kes tertidur dan terlupa 
wajib qada'.

Keuzuran tidak diwajibkan solat.

1. Haid
2. Nifas
3. Kafir asli
    Kafir yang masuk Islam dalam waktu zohor tidak wajib qada' zohornya.

   Sekiranya murtad, wajib qada'kan solat yang ditinggalkan sewaktu murtad, sekiranya dia kembali kepada Islamnya.

4. Kanak-kanak sehingga umur baligh
5. Ambil ubat sehingga mabuk hingga akalnya terjejas sepanjang hidupnya. Sekiranya mabuk sekejap wajib di qada'kan solatnya.
6. Orang gila.

Tidak berdosa sekiranya solat akhir waktu bagi orang yang tertidur atau yang terlupa secara tidak sengaja.

Bacaan dalam solat qada' hendaklah dibaca dengan perlahan sekadar dapat didengari oleh diri sendiri.

Waktu Makhruh solat (untuk solat qada')

Pada pendapat Mazhab Hanafi makhruh bagi mereka solat qada' pada waktu-wantu berikut:

1. Selepas solat subuh
2. Waktu tengah hari
3. Selepas solat asar
4. Waktu senja

Namun begitu, bagi Mazhab Imam Shafie DIHARUSKAN qada' solat fardhu pada waktu-waktu tersebut di atas.

TIPS QADA' SOLAT

Setiap kali solat waktu, solat sekali lagi untuk qada' kan waktu-waktu solat yang pernah ditinggalkan dahulu.

Diluar kemampuan untuk mengira seberapa banyakkah waktu yang pernah ditinggalkan dan apakah waktunya.

Kalau anda boleh kira berapa kali solat yang anda tinggal sejak anda baligh itu sudah bagus.

Mudah-mudahan perkongsian saya kali ini dapat manfaat anda semua. Sikit sangat ilmu yang saya kongsikan.

Belajar ilmu akhiratnya ni seelok-eloknya kena berguru. Sebab sepanjang majlis ilmu ini banyak sebenarnya tips yang ustazah kongsikan.

Sekiranya anda musykil dengan entri saya ini sila rujuk kepada yang lebih arif dengan berjumpa ustaz dan ustazah. Bukan cari di ustaz gugel ye...

Silap dah salah harap maafi.

Nantikan NEXT entri Kuliah Dhuha minggu seterusnya bertajuk SOLAT JAMAK DAN QASAR.

Love,
Hafizah.


Tuesday, April 19, 2016

CARA MENGHILANGKAN KESAN/PARUT CHICKEN POX DENGAN CEPAT DAN MUDAH

Assalamualaikum wbt,

Hai apa khabar sahabat-sahabat fiezabard? Saya doakan anda sihat dan ceria selalu di samping keluarga tercinta.

Ntah tiba-tiba kali ini saya nak share satu kisah,

Last week officemate saya mengadu, anaknya 2 orang yang masih kecil-kecil lagi kena chicken pox, bahasa sanskritnya #demam campak. Mula-mula adiknya yang baru nak masuk 10 bulan kena dulu, kemudian akaknya pula berjangkit. Si akak baru usia 2 tahun lebih.

Sudah tentu sebagai ibu muda, risau dan bimbang keadaan anak kecilnya melanda tak ketentuan. Almaklumlah, baru pertama kali mengalami situasi begini.

Biasanya anak-anak kecil yang terkena chicken pox ni tak tidur lena. Keadaannya resah gelisah. Kesan chicken pox pun sering nak digarunya sebab kegatalan.

Sedangkan orang dewasa tak tahan dengan keadaan kegatalan, inikan pulak anak-anak kecil.

Biasanya kalau anak-anak chicken pox hantar hospital atau klinik paling tidak akan dapat ubat demam dan chalamine (yang botol merah tu)


Rupa paras chalamine.

Saya sebenar tak berapa berkenan nak guna chalamine kecuali dalam keadaan terpaksa. Sebab chalamine beracun. Tak selamat untuk bayi yang di bawah usia 3 tahun yang suka masukkan tangan ke mulut.

Jadi, saya sarankan kawan-kawan saya yang mengalami situasi begini supaya ambil remidi yang lebih SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Saya sarankan mereka ambil HERBABLEND CREAM untuk disapukan pada kesan-kesan chicken pox tersebut.


Testimoni 1 : Keruping Kering kakak nak kopek

Selang seminggu kawan saya gunakan herbablend ini respond dia, bila sembang di surau office.

"Macam mana Nana, anak-anak Nana tu hari dah baik chicken pox nya?"

"Alhamdulillah kak, dah kering dah kesan chicken pox tu, anak Nana suka kopek-kopek keruping kering tu"

"Haish, jangan biarkan dikopek kopek...nanti tinggal parut dalam. Parut tu sapu dengan Herbablend setiap hari ye...Insya Allah, hilang parut. Kalau ada parut tak cantik kulit terutamanya kat muka nanti."

Testimoni 2:  Kesan Chicken Pox Hilang selepas seminggu

Sebelum ni, kawan office saya eida pernah guna #Herbablend ini untuk anak kembar dan baby nya terkena jangkitan chicken pox.

Kesian dengan situasi yang Eida hadapi, waktu tu Eida masih dalam cuti berpantang babynya. Baby kena chicken pox dan 2 orang kembarnya pun sama. Saya tak dapat bayangkan bagaimana Eida yang masih berpantang menjaga mereka ketika itu.

Jaga anak-anak yang chicken pox ni renyah sikit.

Eida ada sharekan gambar-gambar anak-anaknya.

Bertambah cantik dan comel kakak selepas baik chicken pox. Seminggu je sapu dengan #Herbablend parut pun hilang.

Riang ria kembar buat memek muka. Tengok kita dah lawa !!!

Saya tersentuh bila baby pun terkena chicken pox. Cuba tengok comelnya selepas seminggu baik chicken pox. Parut pun tak nampak.
Pengakuan ikhlas Eida sebagai pengguna tegar #Herbablend.

Testimoni 3 : OTW baik

Ini juga sharing dari salah seorang ayah yang sangat perihatin dengan anak dan isterinya. Feedback selepas beberapa hari menggunakan #Herbablend.

Alhamdulillah saya dapat bantu ramai kawan-kawan yang menghadapi situasi anak chicken pox.

Chicken pox ni berjangkit, sekiranya seorang kena, kebarangkalian anak-anak lain atau rakan-rakan lain yang berada bersama-samanya yang tak pernah lagi terkena jangkitan chicken pox akan terkena jangkitan itu.

Kalau dulu orang tua-tua sering beri petua antaranya:

1. Jangan mandikan anak sekiranya terkena jangkitan chicken pox. Sudahnya menahan la bau busuk nanah chicken pox tu sekiranya seminggu dua minggu tak mandi. (dulu kan lama nak baik chicken pox). Saya tahu lah sebab saya pernah alaminya. Seksa wooo....2 minggu tak mandi. Dengan gatalnya lagi. Busuknya lagi. Tahan je laaaa...

2. Jangan masak bergoreng. ditakuti meninggalkan parut kekal kesan dari chicken pox.

3. Jangan terdedah kepada hujan terutamanya hujan panas.

4. Sapukan campuran daun bambu atau daun cermai ditumbuk bersama beras atau tepung beras di bubuh air. Sapukan pada chicken pox tersebut. Iyalah, dulu manalah nak cari krim-krim ni bagai.

Antara 4 petua ni, maybe saya boleh terima petua no. 3 dan no. 4 saja sebab petua no 1 dan 2 belum ada provennya lagi. Wallahu'alam.

Mereka mengadakan petua ni mengikut pengalaman mereka juga. Kemungkinan pada ketika itu kebetulan perkara tersebut terjadi.

Tomato hilangkan parut

Ada petua sharing dari kawan saya pula, pengalaman menjaga anak lelakinya yang terkena chicken pox, dia amalkan makan buah tomato. Alhamdulillah tak ada parut chicken pox. Lagipun buah tomato memang bagus dan baik untuk kulit.



Walaubagaimanapun, sekiranya anda mengalami situasi yang sama dengan rakan-rakan saya, tak salah sekiranya anda mengambil alternatif yang terbukti SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

#Herbablend adalah dari sumber semulajadi tanpa bahan pengawet.

Ada banyak lagi khasiat yang boleh diperolehi dari Herbablend krim ni. Sebagai contoh saya ada sharekan Herbablend juga baik untuk ruam-ruam pada bayi.

Sila baca link ini 7 PETUA MENGELAKKAN BAYI RUAM HINGGA MELECET

Namun begitu kita hanya mampu berusaha untuk mengubati, Allah saja yang berkuasa menyembuhkannya.

Insya Allah saya doakan anda yang sudi membaca perkongsian saya ini dapat manfaatnya.

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 
FREE CONSULTATION

BEST PRICE and

BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!

Hafizah Mahfoz
[SID : 961265] 
Call/Whatsapp/Telegram/sms:
019-211 8757

email:
hafizahmahfoz@gmail.com

facebook:
hafizahmahfoz

Mohon SHARE dan LIKE entri ini sekiranya ia memberi manfaat kepada anda semua.


Terima kasih kerana sudi membaca.

love,
Hafizah

Monday, April 18, 2016

5 KEBAIKAN OMEGA 3 YANG RAMAI ORANG TAK TAHU

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar sahabat fiezabard? Saya doakan anda sihat dan berbahagia selalu?

Kali ini saya nak tanya anda, anda tau pasal Omega 3? Pernah ambil Omega 3?
Anda seperti saya, saya tak begitu arif tentang Omega 3. Yang saya tahu Omega 3 ini adalah sejenis lemak ikan yang baik untuk perkembangan otak kerana kandungan DHA dan EPA nya. Lancar je taip. Sebab selalu didedahkan dalam iklan-iklan susu di televisyen. Tu je la yang saya tahu.

Alhamdulillah, baru-baru rakan saya ada kongsikan, rupanya banyak kebaikan Omega 3 ini. Bukan saja untuk bijak, nak #kurus pun perlu Omega 3 ni. Jom kita tengok apa kebaikan Omega 3 mengikut 5 golongan:

5 Kebaikan Omega Untuk Setiap Golongan target

A. Utk warga emas




1. Mengurangkan risiko alzhemier
2. Kesihatan jantung
3. Menurunkan paras kholesterol tinggi
4. Mengurangkan bengkak pada sendi (Rheumatoid arthritis)
5. Membantu Meningkatkan ketumpatan tulang (bone density)


B. Untuk lelaki




1.EPA di dalam Omega dapat mencegah daripada pembekuan darah dan mencegah stroke dan salur darah tersumbat
2.Membantu mengurangkan risiko penyakit kanser prostat
3.Membantu mengawal tahap kolesterol yang berlebihan
4.Omega yang mengandungi EPA & DHA sangat baik untuk jantung
5.Membantu menstabilkan tekanan darah


C.Untuk wanita 



1. Ia membantu menstabilkan protein di dalam kulit bagi memastikan kulit tetap anjal - Amat sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah jerawat,parut jerawat dan ruang pori terbuka
2. Minyak ikan membantu mengurangkan risiko keguguran berulang
3. terkenal dengan ciri-ciri anti-radangnya yang membantu melegakan sakit ketika haid
4. Mengurangkan risiko kanser kolon
5. membantu dalam menambahkan tahap kalsium dan meningkatkan kepadatan tulang.
6.merendahkan risiko kanser payudara.


D.Untuk kanak-kanak



1. Membantu perkembangan otak anak2 dgn dha dan epa
2. Membantu mengurangkan keradangan kulit akibat masalah eczema
3. Membantu mengurangkan risiko serangan asthma
4. Menguatkan antibodi
5. Meningkatkan daya tumpuan / FOKUS belajar anak anak


E. Untuk ibu hamil/menyusu 



1. Membantu Perkembangan otak dan mata bayi
2. Membantu mengurangkan risiko kelahiran bayi pra_matang
3.mengurangkan risiko alergi kepada bayi selepas lahir
4.mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin
5. Meningkatkan pertahanan badan


Banyakkan kebaikan Omega 3.

Persoalannya, Omega 3 yang bagaimanakah yang betul-betul berkesan untuk memberi kesan maksima untuk kesihatan kita?

Sejauh mana suppliment yang kita ambil itu betul-betul Omega 3.

Satu kajian telah dijalan untuk menanda aras peratusan Omega 3 yang terkandung dalam beberapa jenama Omega 3 di pasaran. Dan hasilnya seperti di bawah.



Terpulang kepada anda memilih yang terbaik untuk anda dan keluarga tercinta. 

Saya ingin tekankan di sini, Omega 3 wajib ada disetiap rumah. Insya Allah saya doakan anda dan seisi keluarga anda sihat dan ceria.

kredit to Master Laila dan Master Wan Muliani


Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 
FREE CONSULTATION

BEST PRICE and

BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!

Hafizah Mahfoz
[SID : 961265] 
Call/Whatsapp/Telegram/sms:
019-211 8757

email:
hafizahmahfoz@gmail.com

facebook:

Mohon SHARE dan LIKE entri ini sekiranya ia memberi manfaat kepada anda semua.


Terima kasih kerana sudi membaca.

love,
Hafizah

Monday, April 11, 2016

BAHAYA HANTAR ANAK TUISYEN - KHAS UNTUK ANDA YANG BERGELAR IBU BAPA CEMERLANG

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar sahabat sekalian. Saya doakan anda sihat dan ceria. Apa khabar ibu-bapa yang dihormati. Anda nak anda cemerlang? Baguskan hantar anak tusyen?

Saya juga bergelar ibu kepada 5 orang anak. Sapa yang tak nak anak mereka sering naik Pentas bila ada Hari Anugerah Sekolah setiap hujung tahun betul betul?

Baru-baru ni saya ada ikuti seminar MAP Training parenting slot selama 1 jam 1/2 bersama Dr Tengku Asmadi. Pakar motivasi pelajar yang tersohor. 

Pada mulanya saya daftarkan anak saya ikuti programnya selama 2 hari. Alhamdulillah..dipenutup program parents dijemput untuk turut serta. Walaupun sekejap saja, namun banyak ilmu parenting yang saya dapat.

Di sini saya nak kongsi sikit apa yang di share oleh Dr Tengku Asmadi di telegram channelnya.

FITRAH ANAK ITU BERMAIN
===================

1. Hari ini impian mak ayah semakin menggila, anak seusia tahun dua sudah diajar ke tusyen segala.

2. Anak kecil ini terlena ditangga tuisyen sebab mak ayahnya lambat ambil.

3. Saya yang lihat rasa nak menangis pun ada. Hati kita dimana?. Saya benar benar terluka melihat sikap ayahnya.

4. Pagi sekolah agama, petang sekolah vernakular dan malam tuisyen segala. Kita nak dia jadi Profesor? atau Menteri serba guna?

Ibubapa yang mulia

5. Fitrah anak itu bermain, berkawan dan bercerita. Bukan belajar sepanjang masa.

6. Zaman ketawa, menangis, mengusik adik, kotorkan baju dan kasut sekolah itu mesti ada.

Zaman makan aiskrim, beli jajan, tangkap kucing, naik basikal, mandi kolam, kejar anjing itu wajib ada.

7. Jangan rosakkan zaman emas mereka dengan belajar dan hilangkan senyum ketawa dimuka.

8. Semua ibubapa nak anaknya berjaya tetapi jangan jadikan anak kita 'trophy' yang kita boleh banggakan waktu cerita dengan kengkawan di tempat kerja.


Waktu Faris dapat anugerah di Tadikanya. Sebagai ibu rasa bangga tu tetap ada. Tapi inikah yang saya mahu sebenar-benarnya.

9. "Anak aku semua masuk smart reader, khalifah, smart kids segala bagai". Apakah kita nak anak kita jadi bijak pandai seperti menteri itu? 

10. Takut sangat anak gagal dan tidak cemerlang, pandai sangatkah kita dulu hingga nak anak hebat begitu?

11. Bila anak tidur, lihatlah wajah mereka. Letihnya mereka dengan sistem pendidikan yang ada, yang berubah sepanjang masa.

12. Kita selalu kata, "anak tak pandai pun tak mengapa, yang penting solatnya terjaga". 

Tetapi bila tak dapat cemerlang tahun dua dah hantar tusyen sampai tidur atas tangga.

Jangan jadi ibubapa yang hilangkan senyum ketawa anak dimuka mereka. 

Cuti ini bawaklah mereka bermain bagi kembalikan senyum dan ketawa. Fitrah anak anak itu bermain kengkawan, jangan bunuh jiwa mereka.

Nota: Disalin dari edaran media sosial


Semasa kami bercuti di Afamosa Perium Outlet tahun 2015. Hujung tahun ni kami belum plan lagi nak ke mana.

Setiap tahun, insya Allah kami akan bercuti bersama even hanya dalam negeri. Dalam negeri pun tak habis lagi.

Kepada sahabat-sahabat yang bergelar ibu dan bapa, kasihanilah anak-anak kita.

Sila "SHARE" sekiranya anda rasa artikel ini memberi manfaat dan boleh beri manfaat kepada rakan-rakan lain.

terima kasih Dr Tengku Asmadi for a good sharing.

Love anak-anak,
Hafizah

XPLORASI PETROSAINS BERSAMA SAPURA GROUP DI KLCC

Assalamualaikum wbt.

Apa khabar sahabat fiezabard sekalian. Saya doakan anda sihat dan ceria di bawah lindungan Allah swt.

Baru-baru ni pada 2 April 2016 yang lalu, saya dan kesemua 7 orang family saya berpeluang untuk turut serta dengan Sapura Group memeriahkan Jelajah Petrosains, KLCC.

Masuk kali ini dah 2 kali saya ke Petrosains. Kali pertama saya ke sini waktu tu saya baru anak 3, dan kakak Eizzatul baby lagi. Seingat saya saya sorong dia dalam stroller.

Kali ini saya pergi dengan 5 orang anak pula. Memandangkan Sapura Group menawarkan harga tiket yang sangat murah dan tiket refundable untuk 3 orang orang (kira free la untuk 3 tiket), jadi saya ambil peluang ni untuk bawa sekali lagi mereka menjelajahi PETROSAINS.


Ambik 6 tiket, tu pun Awina free admission with 6 KFC Voucher. Seronoklah anak-anakku dapat makan KFC. Daku yang menangis...huhuhuhuhu

Pendaftaran di Kaunter Sapura di Petrosains

kaunter pendaftaran Sapura. Ramai juga yang join Xplorasi Petrosains-Sapura ni.

Bersama keluarga Ikmal salah seorang office-mate

Bersama keluarga Jija rakan tepuk tampar kat opis.

Bersama suzie dan family ( my loyal office-mate kerja di Sapura sejak 16 tahun yang lalu)


Masa untuk menjelajah Petrosains


Jom Jelajah Petrosains

Jemput layan explorasi kami di Petrosains ni ye..


Permainan bola robotic

Robot yang main bola ni. Kita kawal je pergerakan robot tu.

Jingsaw puzzle sfera. Bukan calang orang yang boleh bina piramid guna bebola kecil ini


 Awina dapat kawan omputih uuuu...



 Kakak try melombong bijih




 Rama-rama visual hinggap atas kepala. Best ke best!





Sayang adik dia....

Magic Show

Masa ni lah dapat peluang buat magic sendiri. Pegang bebola api. 
Amaran : Jangan cuba di rumah.




saya pulak buat magic. Syok juga buat magic nih.





Kenapa tangan tak terbakar/melecur?

Tak panas pun. Sapa nak tahu kenapa saya pegang bebola api tu tanpa merasa panas atau tangan melecur?

Dalam eksperimen ini, nak menunjukkan air ada penyerap haba yang sangat baik.

Sebelum saya buat 'magic' tadi, telapak tangan saya telah disemburkan dengan air. Bila bebola hitam tersebut dinyalakan api, saya pegang, tetapi saya tak rasa sedikit pun panas atau melecur. Rasa suam-suam kuku je. Air panas lagi panas.

Ini menandakan air yang disembur ke telapak tangan saya telah telah menjadi penyerap haba kepada panas api bebola tersebut. Sebab itu saya tak melecur atau terbakar tangan.

Saya dinasihatkan oleh instructor supaya membolak-balikkan bebola itu supaya bebola api tersebut sentiasa terkena air. Sekiranya air di tangan saya kering sudah pasti AUCHHHH, PANASSSSS! sebab penyerap haba dah hilang.

Selimut dengan kain basah

Apa yang diterangkan oleh instrustor yang lain pula, sekiranya kebakaran berlaku, untuk mengelakkan diri mudah terkena bahang panas atau terbakar perlu selimutkan diri dengan kain basah. Insya Allah, kita tak terasa bahang panas dan badan tak mudah cedera terbakar.





Bakal jurutera minyak


Bila bakal jurutera cuba mengepam minyak





Awina main lego je dari tadi.


Jom mencari bintang. Faris kata.


Selfie sikit dengan kak ita vogue



Jom kita jelajah ke tingkat atas.


Macam berada di dunia fantasi molekul



Awina belajar bagaimana tenaga angin menggerakkan layar kapal.


Di bilik Reka Cipta



Asah bakat mencipta 'Lamp Bugs'


Tengok bugs kita ada lampu lahhh


Ini hasilnya bila hasil ciptaan ibu dan anak bergabung.


Di sudut Lamp Bugs ni anak-anak didedahkan dengan sistem bateri dan lampu LED. Lampu LED itu tak akan menyala sekiranya tiada bateri.

Masa ni lah anak-anak didedahkan dengan istilah 'anod' dan 'katod'(bunyinya ketot). Gelak diorang bila dengar perkataan ketot.

Yang mana satu anod, yang mana satu katod?

Anod adalah istilah untuk cas positif,
katod adalah cas negatif.

Dalam lampu LED tu katod lebih pendek berbanding anod. Instrustor bagitau senang je nak kenal yang pendek tu ketot...ketot kan pendek....

Sudut Robotic

Sedang ibu dan kakak sibuk cipta Lamp Bugs, anak-anak bujang sibuk bina robotic mengikut kreativiti sendiri.



Abang Long Eizz tekun cipta robotiknya.


Robotic Faris dah siap. Eh! Eh! bukan Faris yang buat. Tu model memang dah ada kat atas meja.




Hasil usaha bersungguh-sungguh, inilah hasilnya. Good Job Abang Long!!


Abang Long bergambar bersama abang instructor yang mengajar cara-cara cipta robotic tu.



Ciptaan Robotic ini akan menghasilkan corak yang unik bergantung kepada bagaimana robotic itu disusun atur.


Cantikkan corak Robotic Abang, berkedut-kedut coraknya.


Cici masih berusaha menyiapkan Robotic hasil ciptaannya.

Jom kita ke next station.

Mengenali sifat api dan kenapa api boleh berwarna warni seperti biru dan merah. Rupanya sejenis garam boleh mengubah warna api.



Next Station: Dunia Angkasawan.



Angkasawan cilik Awina


Angkasawan Cilik Faris

Next Station : Dinasour Tour


Dinasour pun peaceeee...

Next Station : Back Hoe Station

Syoknya kalau ada macam ni satu kat rumah. Tiap-tiap hari dok mengorek longkang gamaknya.









Buat apa pulak nih. Dengan ayahnya sekali tunjuk skill.


Bakal jurutera cilik.


Awina semangat mengepam

Last station : Magic Stage




Putaran yang dilakukan di atas gelas yang berisi air menghasilkan bunyi.



Bila sampai rumah anak-anak mempraktikkan apa yang mereka belajar sepanjang berada di Petrosains.


Antara cenderahati yang dapat di Petrosains. Dapat 4 dinasour tu, tapi satu lagi ada yang dah kebas dulu.


Terima kasih kerana sudi layan gambar kami sekeluarga di Petrosains. Tujuannya untuk abadikan gambar-gambar kami.

Sekiranya anda berminat untuk mengunjungi Petrosains boleh layari link di bawah

http://www.petrosains.com.my/ (SILA KLIK)

Nikmatilah sendiri Xplorasi di Petrosains yang menyeronokkan.

Love,
Hafizah