Wednesday, March 12, 2014

SUSU SOYA MERBAHAYA??...

Assalamualaikum,

Entry kali ini saya hendak bercerita pasal SOYA.

Saya ini memang penggemar susu SOYA tegar. Kalau ada gerai SOYA tepi jalan je saya beli. Kalau beli air kotak pasti saya pilih air SOYA. Kalau bulan puasa je pasti saya cari air SOYA dan Taufu fah sebagai pembuka selera waktu Berbuka. Bila pergi pasar malam je pasti beli SOYA atau Taufu fah.




Pernah satu ketika baby saya yang sulong punyalah saya tak nak berikan dia susu lembu saya sediakan baby susu berasaskan soya kepada penjaga semata-mata nak pastikan baby saya cukup protein lah sangat.

TAPIIII.....tanpa menyelidik secara mendalam SOYA yang bagaimanakah yang harus kita ambil untuk pastikan tubuh badan kita tidak mendapat kesan sampingan yang tidak pasti dengan SOYA.

Ketika itu saya tidak mempunyai kesedaran untuk mencari soya yang betul-betul memberikan cukup nutrien untuk tubuh badan individu. Bila mana ada desas-desus menyatakan soya ni MERBAHAYA!!

Haaa....BAHAYA!! Apsal BAHAYA...

Pada mulanya kenyataan yang menyatakan soya ni tak bagus menjengkelkan saya. Apsal pulak soya sebagai sumber protein berkhasiat dikatakan tak elok diambil. Allah dah jadikan elok-elok je kacang soya itu untuk diambil manfaatnya.

Bila diselidik...ooo...memang betullah kata-kata mereka yang menyatakan SOYA ini tak bagus dengan beberapa kondisi :

Tinggi kandungan asid phytic

apa ke mende nya asid phytic ni. Makcik jual kangkung tak paham lah. asid phytic ini adalah sejenis asid yang menghalang menyerapan zat dan mineral dalam usus. Akibatnya, zat-zat yang kita makan dalam hidangan seharian kita tak memberi apa-apa manfaat kepada tubuh kerana tidak diserap ke dalam tubuh.

Mengandungi Hemaglutinin

boleh mengakibatkan sel darah bercantum sesama sendiri.

Mengandungi Goitrogen

Akibatnya fungsi tiroid menjadi lemah. Agaknya tu pasallah ramai rakan-rakan yang mempunyai masalah tiroid. sedangkan tiroid amat penting dalam mengawal metabolisme tubuh.

Genetically Modified Organism(GMO) Soy

Kebanyakan soya adalah "Genetically Modified  Organism Soy" atau dalam terjemahan bahasa ibunda "Organisma Pengubahsuaian Genetik" atau dikenali sebagai "Genetik Engineering (GE)" yang bertujuan semata-mata untuk memperbaiki kualiti dan saiz kononnya dengan penggabungan DNA dari spesies yang berlainan.


Hasilnya terjadilah kombinasi tumbuhan atau haiwan atau bakteria dan genetic viral yang tidak stabil dimana tidak akan pernah terjadi kepada sumber asli CIPTAAN ILLAHI.

Salah satu masalah utama GE ini adalah para saintis pun buntu memikirkan bila terjadinya gangguan fungsi genetik semasa proses memasukkan genetik DNA makanan/tumbuhan tersebut. Ianya mengganggu fungsi genetik yang lain pula yang menyebabkan toksin dan alahan terhadap makanan/tumbuhan tersebut.
 

Haisshhh....ngerilah bila toksin mengalir dalam badan kita nanti. nak ke kita ambik SOYA yang sebegini.

Tinggi kandungan natural Toxin

iaitu Antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh.

Yang malangnya toksin ini tidak musnah walaupun dalam proses memasak. Akibatnya individu yang mengambilnya akan mengalami:

  • kembung perut,
  • kekurangan asid amino sedangkan fungsi asal pengambilan SOYA untuk menambahkan asid amino, dan
  • kerosakan pankreas.
dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat di dalam soya. Sesetengah pengilang membasuh soya dengan asid dalam tangki aluminium untuk memastikan antizat itu hilang. Malangnya ia mengakibatkan wujudnya Heavy Metal Acid dalam badan yang boleh mengakibatkan NYANYUK....arghhh sudah. nak makan/minum pun susah.

Kesan-kesan lain GMO Soya
 

  • Melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan. 
  • Meningkatkan risiko barah payudara di kalangan wanita.
  • Berupaya mempengaruhi dan melembabkan minda/otak.
  • Punca proses pertumbuhan luar biasa kepada perkembangan bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
  • FAKTA: menyatakan bayi yang diberikan susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya yang telah di 'GE' kan seolah-olah menerima 5 biji pil perancang satu hari.
  • Manakala, pada 1991 penyelidik jepun ada menyatakan penggunaan 30gram bersamaan 2 sudu makan untuk sebulan SOYA GE ini boleh menyumbang kepada peningkatan hormon tiroid yang mengakibatkan CANCER TIROID.
Takut tak????

Banyaknya keburukan SOYA ni...

Tapi sebenarnya soya ni tak bersalah pun. Manusia lah yang menyebabkan soya ni dipersalahkan.

Jadi macam mana kita nak makan SOYA NATURAL ni dan nak dapatkan sumber protein yang semulajadi.

Apa lagi makan tempe la....ummmphh sedap dan berkhasiat.

tempe makanan kegemaran saya. cicah sambal kicap...ummmppphhh lazatnya.



TAPIIIIII...........

KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.



PENTINGKAH PROTEIN?

Protein amat penting untuk membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat disingkirkan.

Badan kita memerlukan protein untuk tumbesaran. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

25% daripada badan kita adalah daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

1. 66% Water

2. 25% Protein

3. 8% Fats

4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%


TAHUKAH ANDA ?

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.


SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis,pewarna dan bahan pengawet.



PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan.



KELEBIHAN ESP

Siapa yang PERLU ambil ESP??

  • Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management).
  • Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer etc).
  • Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
  • Ibu menyusu : para ibu yang menyusukan seperti saya insha allah dapat kebaikan ESP ini dengan menambahkan kepekatan susu yg
  • dihasilkan. Sumber protein utama untuk ibu dan baby.Ibu dapat manfaat, baby pun sihat....wallahualam
  • Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).
SET NUTRISI LENGKAP DENGAN ESP

Antara set nutrisi yang disyorkan yang mengandungi ESP

SET IBU HAMIL, BERPANTANG DAN MENYUSU

SET KULIT HALUS MULUS dan GEBUS

SET WEIGHT GAIN

SET LANGSING DAN SIHAT

SET KESUBURAN

SET MENGATASI MASALAH GASTRIK

SET KESIHATAN OPTIMUM

pendek kata ESP ini adalah segala-galanya lah. Insha allah dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi dengan IZIN ALLAH.

Pengalaman saya pula bersama ESP SHAKLEE adalah dengan SET MENYUSU. Cadangnya saya ambil ESP untuk memekatkan kandungan susu saya dan sebagai sumber protein utama dalam susu saya.


Yang mengejutkan saya SHAKLEE telah menipu saya kerana bukan khasiat itu saja yang saya dapat malah kulit saya semakin gebu, mulus seperti bayi. Yang paling seronok wajah saya semakin glowing blink...blink...alhamdulillah.

Tambahan lagi saya semakin bertenaga. Walaupun saya tidur selewat 12-1 AM namun saya boleh bangun seawal 5 pagi untuk persiapan anak-anak saya yang 4 orang untuk ke sekolah dan seorang si kecil ke pengasuh.

Selain persiapan sarapan pagi mereka seperti nasi goreng, roti bakar atau sekadar cekodok bawang, sempat juga saya shake my LOVELY ESP SHAKE.

Saya memang dah jatuh hati dengan ESP sejak pandang pertama lagi.

-------------------------------------------------------------------------------------

Testimoni dari saya sendiri selepas mengamalkan ESP setiap pagi semasa breakfast saya dapat manfaatnya:

1. Pengeluaran susu ibu saya bertambah pekat

2. Saya sentiasa bertenaga walaupun perlu bangun seawal 5 pagi

3. Kulit wajah saya semakin halus, mulus dan gebu

4. Badan saya semakin ringan dan bertenaga (sentiasa bersemangat)

RESEPI BREAKFAST SAYA BERSAMA ESP WITH LOVE

ESP semata-mata
ESP with LEMPENG
ESP With PANCAKE

Lepas saya dah jatuh cinta dengan ESP, No More SOYA pasar malam lagi dah....
 

Apa yang penting kita ENJOYYYY ESP!!!!

Selamat menikmati ESP.

Terima kasih kerana membaca.

Please SHARE n LIKE kalau suka ENTRY saya ini. 



DAPATKAN TAWARAN HEBAT BULAN MAC 2015 SEBELUM MENJELANG GST BULAN APRIL NANTI. RUGI SAPA TAK REBUT TAWARAN NI. ORDER 6 DAPAT 7. ORDER 2 DAPAT DISKAUN 5%.

APA LAGI. LETS GRAB SEBELUM GST BULAN DEPAN. CONFIRM HARGA NAIK 6%....




Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 
FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!

0 comments:

Post a Comment