Sunday, November 30, 2014

KEK MARBLE CHEESE BROWNIES

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar sahabat-sahabat yang dimuliakan. Saya doakan anda beroleh kesihatan dan kesejahteraan hari ini.

Entri kali ini saya nak baking pulak. Lama tak ber'baking'. Tetiba mood nak buat kek membuak-buak. Ye lah, dok selalu tengok kawan-kawan muslimah di Taman saya ni. Masing-masing dah mula tunjuk skill.

Saya dah lama tak praktik skill saya ni. Sejak ada anak kecik masa sangat limited untuk saya berjimba-jimba dengan peralatan baking saya.

Hari ini saya nak berkongsi dengan anda resepi Kek Marble Cheese Brownies. Resepi ni saya ambil dari bekas kawan opis saya yang juga suka ber'baking'.


Terima kasih Kak Siti Haslinda sebab kongsikan resepi ini. Kredit tu Rinn Chan fotopages kerana kami selalu belek-belek resepi Puan.

Bahan-bahan Kek Marble Cheese Brownies

250 gram butter ( saya suka guna buttercup )
1 cawan serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan gula castor ( saya kurangkan jadi 1 cawan. tak suka manis )
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan tepung gandum (diayak sekali dengan sodium bikarbonat + baking powder)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla


Lapisan Cheese

250gm Cream Cheese
1 cwn gula kastor
1 biji telur - gred B



Antara bahan-bahan wajib ada

Telur 3 biji

Ini kertas griss yang perlu dilapikkan di loyang. Ingat lebihkan 3 inci kiri dan kanan loyang kertas gris ini supaya mudah nak keluarkan kek bila masak nanti



Saya nasihatkan anda beli cheese di kedai-kedai pembuatan kek. Kalau beli di Jusco atau Hypermarket harganya 2 kali lebih mahal dari itu (sekadar perkongsian, sebab dah terkena beb!)

Dah namanya Kek Marble Cheese kan. Tentulah Cheese tu wajib ada. Dan pastikan Philadelphia cheese yer. Kalau nak cheese lain pun boleh tapi kena bubuh gula sikit la dek non.

Cara-caranya
  1. Cairkan butter dengan api yang perlahan, kemudian masukkan serbuk koko dan kacau rata.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul telur dan gula (handwish saja yer yanggg...) sampai sebati.
  3. Kemudian, campurkan dengan bancuhan butter tadi dan kacau hingga sebati.
  4. Masukkan susu cari dan kacau lagi hingga sebati
  5. Masukkan tepung + BP + SB (yang telah diayak)
  6. kacau sehingga sebati dan masukkan asen vanilla
  7. Sementara itu panaskan oven (dengan suhu 170 degree, ikut oven anda yer, ini suhu oven saya. Hanya tuan oven yang tahu tahap suhu yang sesuai)
  8. Alas loyang saiz 10X10 inci dengan griss paper (biarkan terjuntai sedikit). Sila lihat photo di bawah.
  9. Masukkan bancuhan coklat ke dalam loyang.
  10. Ingat!! tinggalkan 2-3 sudu besar dan masukkan ke dalam piping plastik. Kalau tak ada piping plastik, guna plastik putih biasa pun tak pe. Ini untuk buat corak marble di atas kek.
  11. Bakar bancuhan selama 20min dengan suhu 150-170 degree (guna api atas bawah)

Sementara menunggu bahan coklat dibakar, boleh la kita sediakan bahan cheese pula.
  1. Pukul cream cheese sehingga gebus
  2. kemudian masukkan gula dan pukul sebati
  3. setelah sebati masukkan pula telur dan pukul sebati lagi.
Selepas 20 min (set kan timing oven...nanti bunyi ketingggg!!!). Keluarkan kek coklat separuh masak tu dan tuang cheese ke atasnya. Ratakan keseluruhan atas kek.

Kemudian, paipkan baki coklat atas cheese dan lorekkan ikut suka. Saya suka buat Marble cenggitu.

Bakar semula sehingga 15 minit atau hingga cheese masak ( guna api atas saja dek non). Yang ni kena jaga suhu sikit. kalau terlebih suhu, cheese nampak hangus. Tak cantik nanti rupa parasnya. Sedap memang sedap. Tapi kita nak kek kita cantikkkk juga kan. Gunakan suhu yang agak sesuai. Biasanya saya guna suhu 150 degree untuk bakar cheese tersebut.

Siapppp!!!


cairkan butter atas api yang berlahan
butter yang telah cair

masukkan serbuk koko dan kacau rata

campuran butter dan serbuk coklat yang telah dikacau sebati

pukul telur dan gula (handwish saja)

telur dan gula yang telah dipukul sebati

campurkan dengan bancuhan butter tadi

dan kacau hingga sebati

Masukkan susu cari dan kacau lagi hingga sebati

ayak tepung + Baking powder + sodium bikarbonat


Masukkan tepung + BP + SB (yang telah diayak tadi) 




kacau sehingga sebati dan masukkan asen vanilla
 Sementara itu panaskan oven dengan suhu 170 degree.

Ingat!! tinggalkan 2-3 sudu besar dan masukkan ke dalam piping plastik. Kalau tak ada piping plastik, guna plastik putih biasa pun tak pe. Ini untuk buat corak marble di atas kek.
Haaa....macam nih..

Alas loyang saiz 10X10 inci dengan griss paper (biarkan terjuntai sedikit).
Masukkan bancuhan coklat ke dalam loyang.

Bakar bancuhan selama 20min dengan suhu 150-170 degree (guna api atas bawah)

kek brownies yang telah siap dibakar

curahkan bancuhan cream cheese di atas kek brownies ( maaf gambar ni cheese dia macam tak begitu naik kerana mixer saya rosak. Saya guna blender je untuk mixkan cheese)

paipkan baki coklat atas cheese dan lorekkan ikut suka. Saya suka buat Marble cenggitu. Lepas ni lorekkan dengan lidi pula untuk dapatkan corak yang cantik.
  Bakar sekali lagi selama 15 minit gunakan api atas.

TADAAAAAA......DAH SIAPPP!!!!


Ralat
Ini jadinya sekiranya terlebih suhu semasa membakar. Hati-hati ye semasa membakar cheese dengan api atas. Jaga suhunya (suhu bergantung kepada oven anda)
Apa lagi Kek Marble Cheese Brownies dah siap. Buat lah teh. Jemput minum petang semuaaaa!!!!
Jika entri saya kali ini beri manfaat kepada anda semua sila SHARE dan LIKE dengan menekan button di bawah.
Semoga anda semua dapat manfaatnya dan selamat mencuba!!!!

Baking dari Hati, Masak dari Hati,
LOVE,
Hafizah Mahfoz

0 comments:

Post a Comment