Monday, April 9, 2018

Xplorasi 3H2M di Pulau Redang (Maldive Malaysia) Yang Menakjubkan 17-19 Mar 2018

Assalamualaikum wbt,


Hai Apa khabar sahabat fiezabard yang dikasihi? Saya doakan anda sihat walafiat di samping keluarga tercinta.

Cuti sekolah kembali lagi..

Bila cuti sekolah tiba, ibu-bapa ambil peluang untuk bercuti-cuti Malaysia di samping keluarga tercinta.

Kami fiezabard sekeluarga juga tak lepaskan peluang untuk menghabiskan 'familytime' kami.

Kali ini kami bercadang bercuti di Pulau Redang, Terengganu Darul Iman. Orang kata Pulau Redang ni, Maldive Malaysia. 

Betul ke?

Tak caya?

Meh saya share photo.




Amacam?

Betul tak ala-ala Maldive gitu....

Di Malaysia pun banyak lagi tempat yang cantik dan mendamaikan ok. Subhanallah...

Ok,

Sedekah satu lagi natural view yang mendamaikan. Subhanallah...




Saya suka konsep percutian menikmati keindahan alam ciptaan Allah. Kalau konsep shopping-shopping...perabeh duit...itu bukan konsep percutian yang saya impikan.

Oklah kami bertolak dari Kuala Lumpur pada jumaat malam Sabtu. Bertolak dari Kuala Lumpur jam 10 malam.

Perjalanan dari Kuala Lumpur mengambil masa lebih kurang 6 jam melalui lebuhraya Karak, LPT 1 dan LPT 2.



Kami sampai di Masjid Tarapung Kuala Terengganu, Masjid Tengku Tengah Zanariah lebih kurang jam 4 pagi.

Suami saya yang memandu non-stop dari Kuala Lumpur malam tadi mengambil kesempatan untuk melelapkan mata dulu di sini. Subhanallah, cantikkan masjid ni.




Ni pula replika Batu Bersurat di tengah-tengah roundabout Bandar Kuala Terengganu. Kepada mereka yang pernah sampai di sini pasti jumpa replika ni.


Sejurus azan subuh kami bergegas pula ke Masjid Putih di Bandar Kuala Terengganu dan menunaikan solat subuh di sini. Kami ke sini memandangkan rombongan bas ustaz dan ustazah dari Sek Rendah Taman Universiti Indah singgah di sini.

Untuk makluman anda Explorasi 3H2M di Pulau Redang ni adalah pakej percutian yang dikelolai oleh suami saya En Badrul Hisham di bawah naungan JMBp Services. Kami membawa lebih kurang 43 orang dalam percutian kali ini.



Sebelum bertolak ke jeti, kita sarapan dulu ok. Perut kasi kenyang. Banyak tenaga nak guna lepas nih. Apa lagi, Nasi Dage Ganu Kite la ....yummyy..



Memandang En. somi dah park siap-siap kereta di jeti. takut tak cukup parking katanya. Makanya, kami berjalan dari kedai makan tadi ke Jeti Shah Bandar. Dekat je, tak sampai 100 langkah pun..




Di jeti, en. somi selaku CEO JMBp Services berurusan dengan agen resort. Abang Long Eizz macam nak belajar je dengan ayahnya. Bakal waris company ayahnya nih.




Posing sikit sementara ayah uruskan tiket.

Antara ustazah-ustazah yang akan menyertai rombongan cik kiah


Ustazah-ustazah ni lah yang mengajar anak-anak saya dari anak sulong hinggalah sekarang. Terima kasih ustazah atas jasa yang dicurahkan.




Satu lagi pose dari mereka.


OK, time to belayar...yehhh!!


Suasana dalam feri. Ada aircond tau dalam ni. Tempatnya juga luas.



Tengokla anak-anak ni dah tak sabar nak sampai pulau.



Apalah anak ayah sembang tu.



First time anak-anak naik feri macam ni.



Bersama ustazah-ustazah SRATUI dari kanan Ustazah Marinah, Ustazah Norhafazah dan Ustazah Hanim dan saya bukan Ustazah 😊😊😊



Saya dan kakak Eizzatul dan Awina. Ala-ala titanic gitu...


Barisan ustazah-ustazah yang lebih selesa duduk di deck atas menghirup udara segar laut.


Bersama Ustazah Asmawahidah, Ustazah Syatirah dan Naniey



Angin kuat kat atas deck ni. Segar rasa hirup udara yang jauh dari pencemaran. Subhanallah.




Ntah berapa kali la shoot dengan cik abang ni. Semata-mata nak nampak bendera Terengganu tu berkibar megah.




Laut biru, langit pun biru. Biru antara warna kegemaran saya sebab ia mendamaikan. Sungguh menakjubkan aturan ciptaan Allah.



Ada gaya tu hero Fitri sorang ni



Transit dari feri ke tongkang pulak. Feri tak boleh sampai ke pesisir pantai. Tak de jeti di sini kerana mereka nak kekalkan dan tidak mahu mengganggu ekosistem di Pulau Redang. Sengeh manjang CIk Mona melompat dari feri ke tongkang.


DAY 1


 Dah sampai,....

Masya Allah, hanya Allah saja yang dapat gambarkan saat ini bila melihat salah satu ciptaan Allah yang menakjubkan.

Airnya boleh buat cermin you....jernih ya amat.



Ok, rombongan dah sampai. Sorry Abang Long terpaksa angkut beg dabak ibu tu. Ada 3 orang punya baju tau dalam tu. Bukan ibu punya sorang ok.



 Mana chalet kita ni ibu....cam tu la kot gayanya Fitri



Letih la kot kakak-kakak angkut beg. Kesian...Lepas ni mesti hilang letih bila berendam dalam air.



Masya Allah, luasnya langit dan lautMu.
Awina dah tak sabar nak turun laut tu.


Amacam, macam Maldives kan?


Amacam, tak dapat ke Maldives....dapat jejak Maldives Malaysia pun dah cukup bersyukur. Allah jadikan bentuk muka bumi dan makhlukNya yang cantik dan menawan untuk kita menghayati kebesaranNya. Allahu Akhbar...



2 beradik ni memang tak sabar-sabar nak uli pasir.



Tengok la Awina tu. Sukanya main pasir. Sebelah tangan lagi pegang Herbablend, krim serbaguna kegemarannya. Herbablend sentiasa dibawa kemana-mana Awina pergi. Kiranya macam First Aids untuk kami sekeluarga. Herbablend amat berkesan mengurangkan/menghilangkan dikala Awina kegatalan, kena gigit nyamuk, serangga atau ruam-ruam dengan segera. Bukan Awina sorang guna Herbablend ni, seisi keluarga kami guna herbablend krim serbaguna ni. Dijadikan sebagai sunblock pun boleh. Ianya selamat sebab dari ekstrak kelapa dan buah-buahan yang dijamin SELAMAT, SEMULAJADI dan TERBUKTI BERKESAN. Jadi, selamatlah ikan-ikan di laut dari kesan bahan kimia dan bahan merbahaya yang terdapat dalam sunblock-sunblock lain.


Manakala En. Bard CEO JMBp Services sibuk mengagihkan kunci kepada ahli rombongan.


Ni antara chalet yang rombongan JMBp services ditempatkan. Ada surau sekali tau. Mudahlah untuk berjemaah di surau.


Snorkeling time, 

lepas makan tengah hari dan solat zohor lebih kurang pukul 2.30 petang kami diarahkan berkumpul untuk aktiviti snorkeling pertama kami.

Jaket dan goggle dah siap kami sewa. Murah je, satu set RM20.

Tak tahu pula ada goggle yang berpower.

Maklumlah saya kan rabun dan power tinggi pula tu. Syukur ada google power 450. Nampaklah ikan-ikan di laut nanti. Kalau tidak teraba-raba dan tak puas tengok ikan dan karang di laut.

Sekiranya nak sewa goggle yang ada power hanya RM30 sahaja satu set google.



En. somi En. Bard selaku ketua rombongan dari JMBp Services memberi penerangan sebelum para rombongan dibawa ke snorkeling.



Para rombongan dah sedia nak terjun laut nih. Mana lah boat tak ready lagi nih. Yang sebelah kiri sekali tu adalah Guru besar SRATUI Ustazah Aidil Atirah yang sangat sporting.



Ikat life jacket tu betul-betul tau. Jangan kasi longgar. Dah la semuanya ni tak de skill berenang. Nak ke tengah laut kejap lagi.



Awina pun tak sabar nak naik boat. Dah ready tu...laut memanggil-manggil.





Pak Mat, instructor snorkeling yang berpengalaman menunjukkan cara bagaimana nak pakai life jacket dan goggle dengan betul.



Nak ke boat kena redah air tau. Tak jejak kaki Kak Fizah nih. Mujur ada life jacket, terapung akak. Kalau tak pakai life jacket dah lama lemas kot.



Simpan kak simpan barang kat satu beg. Nanti hanyut sapa nak tanggung.



Awina bukan main seronok lagi dapat naik boat. Tak takut pun dia. Steady je.



Para rombongan dah ready nak terjun snorkeling.



Kakak Eizzatul ada rasa takut sikit. Tapi bila dah terjun snorkeling dah tak rasa takutnya lagi dah.



Gaya pro Ustaz Azizi dan Ustaz Hilmi


Subhanallah, tiada yang dapat diucapkan dengan kata-kata keindahan alam ciptaan Allah.



Kak Fieza (Ibu), Fitri dan Awina tak sabar nak turun snorkeling.




Di sini kawasan tumpuan pengunjung bersnorkeling.



Boatman kata ni Pulau Kerengga Kecil


Yang ni Pulau Kerengga Besar


Serius seronok berenang-renang bersama ikan-ikan berwarna-warni.



Tau tak kenapa kami berkerumun satu tempat tu. Kami sedang berpaut pada satu pelampung. Punyalah takut nak lepaskan diri dari pelampung tu, takut sangat tenggelam. Padahal dah ada life jacket.




Kakak Eizzatul yang mula-mula takut nak terjun, akhirnya terjun jugak. Tapi asyik nak berpaut pada ibu je.



Kepenatan snorkeling hari pertama.


Bagi pos sikit lepas bersnorkeling, Ustazah Asmawahida dan Ustazah Rahmatun.




Pos pula dengan ustazah Melawati dan Ustazah Marinah


Awina pun snorkeling tau!


Lencun Awina dan Kakak Eizzatul lepas snorkeling


Subhanallah.....memang heaven kat sini tau..




Lokasi yang sesuai untuk ber'honeymoon'



Entah apalah yang ditunjukkan Awina. Dah rentung dah muka tu.


Balik dari snorkeling, lapar sangat. Redang Lagoon hidang cekodok pulak petang-petang tu. Apa lagi....serbulah kan. Yang paling best makan di bawah gazebo. Perghhhh...fefeling masa tu. Dengan angin sepoi-sepoi bahasa di pesisir pantai. Lepak dengan Rose, rakan husben saya selaku customer Shaklee saya.



Lepas dah puas mandi kat laut, kita mandi pasir pulak ye. Puas la kamu. Kat rumah tak leh buat cenggini.


Pemandangan panorama di Redang waktu senja.



Sembang santai di bawah pokok kelapa.


Kak Fieza pulak bersantai dengan anak bujang sorang nih.




Suasana di senja hari.


Dinner pertama kami di Redang Lagoon

DAY 2

Hari kedua di Redang lebih happening. Sesudah solat subuh, matahari belum terbit lagi fieza dah turun ke pesisir pantai melihat satu lagi keindahan alam. 

Sunshine time...

Kebetulan pagi ni matahari dilindungi oleh awan...amannnn je rasa.



Silalah hayati aksi-aksi fieza bersama ustaz dan ustazah yang mengikuti rombongan kami 👇👇👇👇






Awina dah ready nak snorkeling lagi


Santai jap sebelum ke Taman Laut




Bot laju tau!
Seawal jam 9.00 pagi kami dah meredah lautan.


Mentang-mentang la fieza kerja dengan company telecomunication, ke mana-mana mesti ada tower telecomunication ni.


Dah sampai Taman Laut





Jeti Taman Laut

Aktiviti Taman Laut










Lepas dah berendam semua kelaparan. Terpaksalah beli jajan.


Nampak tak kejernihan air tu. Seekor-seekor ikan kita nampak dari atas jeti.



Pose sikit kat papan tanda ni. Tanda kita dah sampai sini sebelum pulang ke chalet.

DAY 2 : JAM 2.30 PETANG

Balik dari Taman Laut, kami disediakan lunch pelbagai lauk. Tak sempat lapar di sini. Makan-makan dan makan...

Lepas solat zohor lebih kurang jam 2.30 petang, sekali lagi aktiviti snorkeling. Tapi kali ini kami dibawa ke kawasan yang lebih dalam dan di tengah-tengah laut.




Makcik pun larat lagi tau naik bot



Memang tak de can la kat sini nak keringkan baju. Sepanjang 3 hari di sini, sentiasa basah.













Orang kata kat kawasan ni ada 'baby shark'. Fieza tak jumpa lagi baby shark sebab tak tahan kaki asyik terkena karang laut saja. Sakit tau!


Suasana Chalet. Suka sangat sebab di Chalet ni ada gazebo boleh santai-santai di petang hari sambil menghirup udara laut.


Tengokla tu, tak puas mandi laut, bermandikan pasir pula.







MALAM TERAKHIR DI REDANG LAGOON

Yang lebih istimewanya di sini, pada malam terakhir di sini kami diraikan dengan BBQ.

Redang Lagoon akan menyediakan ikan, sotong, udang, ayam, kambing mentah yang telah diperap. Para pengunjung akan bakar sendiri bahan-bahan mentah tersebut.

Memang happening malam tu. Kami boleh ambil berapa banyak makanan yang kita nak bakar. Puaslah makan sotong yang besar-besar,udang dan ikan yang fresh. Puas hati sangat.










Bila dah kekenyangan, kita santai-santai pula di gazebo sambil menikmati deruan ombak laut. feling youuuu



Awina dan Faris ni pantang nampak pasir. Malam-malam cenggini pun nak main pasir. Tapi serius, pasir di sini lembuttttt sangat.

DAY 3 : MASA UNTUK PULANG

Sedihnya, 3 hari dah berlalu. Sekejap je rasanya. Macam tak puas lagi nak berendam dan bersnorkeling.

Tibalah masanya kami pulang ke tanah air ( macam la jauh sangat merantaunya ). Tapi serius, di Redang ni saya tak rasa macam saya berada di Malaysia. Ala-ala Maldives gituuu...

 Gambar kenangan terakhir Xplorasi oleh JMBp Services...terbaikkk 👍👍👍


Awina kata, nak mandi laut lagi....aduhai anak, tak puas lagi tu.





Gazebo tempat bersantai yang damai bakal ditinggalkan



Chalet hujung belah kiri adalah chalet kami.


Barisan ustaz dan ustazah SRATUI yang menyertai Trip JMBp Services. Terima kasih kerana sudi mengambil pakej kami.


Ala-ala Baywatch Cilik


Photo ni paling win. Photo diambil sebelum snorkeling terakhir.





Haish...cik abang kita curi ambik photo kita tengak shoot video.


Photo Panorama


Rombongan bersama CEO JMBp Services En Badrul Hisham


Awina suka duduk sini, dapat main pasir.




Amboi tingginya melompat




Sukenya diaaaa...






Ok, masa untuk pulang









Photo kenangan bersama Guru Besar SRATUI Ustazah Aidil Atirah yang sporting











Satu lori beg kitorang diangkut ke pesisir pantai


Naik tongkang la pulak ye, feri tak leh sampai pesisir pantai nih. Feri tunggu kat tengah laut nun. Moh kita naik tongkang.

Okla, cukuplah takat ni sharing photo-photo Xplorasi dan aktiviti trip  ke Pulau Redang selama 3 Hari 2 Malam yang sangat happening.

Saya sangat sarankan anda yang suka aktiviti air dan suka alam semula jadi, berkunjunglah ke Pulau Redang yang masih mengekalkan alam semula jadinya. 

Next time pergi mana pulak ye, tunggu je lah perkongsian trip santai kami saya.

Berminat nak bercuti-cuti santai-santai di mana-mana destinasi pilihan anda seperti Sabah, Pulau Tioman, Pulau Redang, Sarawak, Pulau Langkawi, Vietnam, Bandong, Korea, Jepun boleh hubungi En Badrul Hisham selaku CEO JMBp Services di 011-395 83022.

Insya Allah kami berikan khidmat yang terbaik dan santai kepada anda.

Suka Nature,
Hafizah

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 
FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!
Hafizah Mahfoz
[SID : 961265] 
Call/Whatsapp/Telegram/sms:
019-211 8757
email:
hafizahmahfoz@gmail.com
facebook:


0 comments:

Post a Comment