Wednesday, April 16, 2014

PEROKOK DAN PENAWARNYA

Pagi sebelum saya pergi kerja selepas cium tangan hubby tetiba hubby cakap

Hubby : Yang semalam abang hisap rokok rasa payau la, setengah je boleh on…
 

Abang rasa kesan Oste Shaklee tu la….(dah 3 hari en suami makan Ostematrix)

Saya    : Alhamdulillah….betullah tu, .(sambil tersenyum dalam hati : Alhamdulillah berkat  doa dan SHAKLEE menjadi juga usaha nak minta en suami berhenti merokok)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sudah sekian lama saya menunggu saat-saat indah sekiranya en suami meninggalkan terus rokok durjana ini. Tetapi hanya yang empunya badan saja yang boleh menguasai keinginan terhadap rokok.

Cuba bayangkan kalau anda minum cecair pencuci lantai, nak ke? Kalau saya bagi RM 1 juta pun saya tak nak. Nak bunuh diri apa? Tapi kenapa kalau orang hulur rokok kita boleh ambil dan senang-senang je hidupkan lighter, berkepul-kepul asap diluahkan. Tak ada pulak orang kata bunuh diri apa? Tapi hakikatnya kesan dari rokok dan cecair pencuci lantai tu sama saja. Cuma lambat dan cepat je.

Sebatang rokok yang dihisap oleh seseorang akan habis dalam 10 hembusan atau 5 minit. Namun dalam masa sesingkat itu 4000 bahan kimia merbahaya telah meresap ke badan.

 



0-10 saat pertama

Hisapan pertama : asap rokok masuk ke mulut.meninggalkan lapisan coklat nipis di gigi. KENAPA? Gas bersifat toksik (formalin dan ammonia (gas ni yg boleh dibau sekiranya toilet kotor)) . bila gas toksik ini disedut akan membuatkan system imun aktif sehingga menjadi inflamasi.

10 saat – 5 minit seterusnya

Apabila memasuki kerongkong, asap rokok akan melambatkan cilia (alat pembersih kecil) dlm kerongkong. Tugasnya utk membersih system pernafasan dari partikel berbahaya. Nikotin yg bebas ke udara masuk secara langsung ke pembuluh darah melalui jutaan kapilari di dalam paru-paru.

Semasa nikotin masuk ke kelenjar adrenalin, tubuh akan merasakan sentakan tenaga yang memicu pengeluaran adrenalin sehingga tekanan darah dan denyutan jantung meningkat. Tu pasallah jantung mengalami kesulitan untuk mengendur di antara denyutan jantung sehingga berisiko mendapat strok.

Pada masa yg sama, karbon monoksida dari asap rokok berkumpul di dalam darah sehingga keupayaan tubuh untuk menghantar oksigen ke organ penting berkurang.

Melalui peredaran darah, nikotin memasuki otak dan direspon oleh sel saraf tertentu dengan cara pelepasan. Secara pantas neurotransmitter dopamin akan menghantar deria rasa ‘ENAK’. Sbb tu lah perokok boleh ketagihan.

Selepas 5 minit

Lepas level dopamine kembali normal, tubuh rasa ingin lagi tanpa disedari. Bila kita sering memuaskan keinginan tersebut, otak akan terbiasa dan mulai muncul rasa ketagihan. Akibatnya sukarlah seseorang itu hendak berhenti merokok.

Walaupun anda selesai menghisap rokok, di dalam tubuh masih terdapat kandungan racun untuk 6-8 jam seterusnya.

Kredit kepada EncikBilly.

 Dalam usaha nak membantu en suami berhenti terus dari merokok

langkah pertama : saya cuba dulu dengan Ostematrix. kiranya en suami jadi bahan uji kaji la ni. jadi ke tak jadi.



Alhamdulillah, selepas 3 hari makan 4 biji ostematrix setiap malam sebelum tido telah menghasilkan perkembangan positif terhadap rokok. Rokok nampaknya jatuh tersungkur dek oste. tu baru oste ( saja je nak uji keberkesanan SHAKLEE ni). try satu-satu produk dulu.



Sila rujuk post di sini untuk maklumat lanjut tentang ostematrix.

Selepas ini nak cuba Vivix pula. Mengikut testimoni-testimoni yang ada vivix lebih memberikan kesan super power kepada perokok. Orang kata cantas habis lah. Tak sabar nak buat ujikaji kedua pulak buat en suami. Bukan apa untuk kesihatan together gether gak....hehehheheee...

Mengapa vivix sesuai utk para perokok?

Vivix merupakan produk hot Shaklee untuk memelihara kesihatan secara total dan sangat bagus untuk memperbaiki kerosakan sel dan DNA serta dapat membantu mempercepat penyembuhan penyakit diabetes dan sangat bagus untuk nutrisi para perokok untuk memperbaiki organ-organ tubuh yang rosak akibat rokok.

Ikuti kisah Wondeful Live With Vivix di sini

kredit kepada aprilia. sumber klik sini

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi saya untuk:- 
FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!

0 comments:

Post a Comment