Sunday, June 14, 2015

KHAS BUAT 6,000 KAKITANGAN MAS YANG DIBERHENTIKAN KERJA!

Assalamualaikum wbt.

Baru-baru ini kita digemparkan dengan pemberhentian kerja seramai 6,000 orang kakitangan MAS secara serta merta.

Saya sangat bersimpati dengan mereka kerana mereka secara tak langsung hilang sumber pendapatan.



Kalau saya ditempat mereka juga saya mungkin hilang punca kerana memikirkan bagaimana nanti nak melangsaikan hutang piutang, bagaimana nak membiayai anak-anak, bagaimana nak melalui hidup seterusnya tanpa ada punca pendapatan.

Saya ucapkan takziah kepada anda, sekiranya anda salah seorang antara 6,000 yang terbabit.

Namun pada masa yang sama saya ucapkan TAHNIAH kepada anda!

Tahniah kerana anda adalah insan terpilih daripada 30 juta rakyat Malaysia. Seharusnya anda bersyukur jika anda melihatnya dari luar kotak. Jangan sempitkan minda anda. Diberhentikan tidak bermakna anda stop your life. 

Habislah aku dah tak de harapan dah!! Sambil garu-garu kepala yang tak de kutu.

Anda fikirkan, masa inilah anda boleh mengorak langkah membina kerjaya atau perniagaan baru yang lebih baik lagi Insya Allah.

Perkara yang mungkin sukar untuk anda lakukan semasa anda masih dalam perkhidmatan bersama MAS dahulu. Saya faham, masa yang sangat terhad sewaktu anda bertugas dengan syarikat dahulu agak mustahil untuk anda memulakan bisnes.

Jadi, bersyukurlah anda, Allah telah beri ruang anda buka mata sekarang.

THINK POSITIF!
THINK BIG AND BIGGER!

Ada 5 perkara penting yang suka saya ingatkan kepada sesiapa yang terlibat dengan VSS (Volunteer Separation Scheme) yakni tawaran diberhentikan kerja sukarela dengan tawaran pampasan atau paksarela dengan pampasan:-

  • Solat Hajat - Memohon agar Allah swt beri kekuatan dan rancang masa untuk lebih rapat kepadaNya.
  • Syukur - Di atas nikmat sebentar yang dipinjamkan mencari rezeki di tempat tersebut.
  • Yakin - Yakin bahawa pasti ada rezeki lain yang Tuhan aturkan untuk anda.
  • Sangka baik - Teruskan bersangka baik dengan Tuhan.
  • Sediakan diri - Ya, sediakan diri untuk merancang kewangan anda dan buat tindakan segera untuk mendapatkan ilmu tentang bisnes atau pelaburan.



Amaran Keras!!

  • Jangan bergantung kepada duit simpanan anda.
  • Jangan pinjam duit daripada ahli keluarga anda, apatah lagi meminjam dengan ALONG...No!No!No!
  • Jangan menyertai SKIM CEPAT KAYAP.
  • Jangan sertai mana-mana Pelaburan.
Ingat! anda selama ini tidak pernah pernah bisnes even jual sebatang pen pun. Mungkin tidak pernah dan tidak biasa menyertai sebarang pelaburan. Jangan terburu-buru membuat keputusan.

Saya sarankan anda buat 3 perkara ini saja:

PERTAMA:

Ambil Tempoh Bertenang.

Ya, anda telah bekerja bertahun-tahun dan tiba-tiba diberhentikan. Mungkin anda bersedia dan mungkin tidak. 

Ambil tempoh 1-2 minggu untuk bertenang. Spend time dengan Allah dan keluarga serta pada masa yang sama buat research tentang apa pilihan anda. 

Cari ilmu dan jika boleh rancang untuk tidak menggunakan simpanan yang ada untuk menampung hidup anda lebih dari 1 bulan. 

Kurangkan kos dan perbelanjaan yang tidak perlu.

KEDUA:

Baca buku motivasi

Serius, saya nak kongsi pengalaman saya ye. Saya juga bekerja makan gaji. Dengan gaji 4 Angka sebulan, rasanya banyak lagi gaji anda di MAS ye.

Lately saya suka baca buku motivasi terutamanya buku-buku dari Dr Azizan dan buku-buku motivasi lain juga.

Insya Allah apa yang kita baca dapat memberi tarikan Magnet Kekayaan dan Kejayaan anda.

Antara senarai buku yang saya sering baca ialah:

1. Magnet Kekayaan dan Kejayaan


2. Mudahnya Menjemput Rezeki



3. 21 Formula Hidup Luar Biasa


4. Ebook Sorry Bos!! Saya Terpaksa Berhenti Kerja


KETIGA:

Ikuti Program Motivasi

Sebelum saya menceburkan diri  ke dunia perniagaan saya terlebih dahulu mengikuti program Motivasi yang dianjurkan oleh Dr Azizan. Saya ingat lagi pada bulan Mei 2013. Waktu itu saya tak tahu bagaimana cara nak menambahkan pendapatan.

Saya makan gaji dengan pendapatan 4K.
Banyakkan gaji 4K hidup di Lembah Klang ini. Banyaklah sangaaattt!!!

Waktu tu saya mengandungkan anak yang ke-5. Sedangkan suami saya terpaksa berhenti kerja makan gajinya. 

Anda tahu perasaan saya ketika itu? Mungkin sama rasanya seperti yang anda rasai sekarang.

Saya perlu buat sesuatu untuk bantu suami saya. Saya bantu suami saya cari ILMU untuk bisnes.

Langkah pertama kami dengan mengikuti seminar BERANI BERNIAGA oleh Dr Azizan.


Seminar ini lah yang telah berjaya transform kami suami isteri dari hidup biasa-biasa ke hidup luar biasa.

Sebab itu, saya sangat sarankan anda juga perlu mengikuti mana-mana seminar motivasi supaya anda dapat tarik magnet kekayaan dan kejayaan anda yang dah lama terperap dalam jiwa anda.

KEEMPAT:

Sila tonton video di bawah sampai habis.

1. Kisah Seorang Kerani Berhenti Kerja Menjadi Usahawan Berjaya.




2. 3 Nasihat Daripada Jutawan Cina

sila klik link di bawah

3 Nasihat Daripada Jutawan Cina. (SILA KLIK)


Semoga video ini memberi inspirasi kepada anda.

KELIMA:

Sentiasa mohon bantuan dan petunjuk dari Allah Maha Esa. Berdoalah, Allah menyukai mahkluknya yang meminta.


Minta doa kepada Allah apa yang kita hajati spesifik. Insya Allah, doa anda diperkenankan.




Jika anda mahu berniaga, NANTI DULU!! Anda wajib dapatkan ebook SORRY BOSS!! Saya Terpaksa Berhenti Kerja SECARA PERCUMA yang pernah saya baca ini. Anda tak akan menyesal.

Bagaimana saya yang tak tahu berniaga, tak pernah berniaga even sebatang pen.

Bagaimana saya bisnes dengan hanya bermodalkan RM XX sahaja. 

Tanpa pinjam ALONG ...tanpa pinjam saudara mara. 

Sekarang Alhamdulillah modal 2 ANGKA telah beranak menjadi 4 ANGKA setiap bulan.

Tak caya tak apa, anda baca ebook ini dulu.

Saya berbesar hati ingin hadiahkan anda ebook motivasi ini kepada anda secara PERCUMA! sekali lagi saya katakan PERCUMA! Let's grab segera!



SETIAP KEJAYAAN BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA!!

ANDA BAGAIMANA? :)

Nak tahu lebih lanjut bagaimana saya bermula?

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah kejayaan Maria menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer walaupun bergaji RM5k sebulan. 

Kini Master Maria menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5-angka setiap bulan hanya DARI RUMAH. Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan.




Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?

Sekiranya anda hadapi kesulitan download ebook ini sila hubungi saya seperti no phone di bawah.

Hubungi Hafizah untuk:-
FREE CONSULTATION

HAFIZAH MAHFOZ
Shaklee ID : 961265
hafizahmahfoz@gmail.com
FB: Hafizahmahfoz (sila klik)

019-211 8757 
(Call, SMS, WhatsApp, Telegram)


Saya syorkan anda tekan button SHARE dan LIKE di bawah supaya lebih ramai rakan-rakan anda dapat manfaatnya. Insya Allah saham akhirat anda dapat dengan hanya sekali tekan button SHARE dan LIKE tersebut.

Saya doakan anda kaya dan berjaya dunia akhirat. Dan Allah permudahkan urusan anda Insya Allah.



0 comments:

Post a Comment