Sunday, May 23, 2021

5 Kaedah Untuk Dapatkan Side Income Waktu PKP Yang Perlu Anda Tahu

 

Assalamualaikum wbt,
 
Hai sahabat Fiezabard yang dikasihi. Saya doakan anda dikurniakan kesihatan, dilindungi Allah dari virus yang mengganas sekarang ni. Mudahan anda dilimpahi kebahagian dan kesejahteraan.
 
Dah dekat dua tahun kita tak bersua ni alam blog ni. Tahun 2021 ni Kak Fieza terpanggil nak share diblog ni apa yang bermain-main difikiran Kak Fieza. Rasa macam berdosa kalau tak share.
 
Sejak PKP 1.0 dilancarkan di Malaysia pada 18 March 2020, ramai di kalangan masyarakat Malaysia yang terkejut, buntu, stress, hilang punca. Ianya berlanjutan hingga PKP 2.0 dan PKP 3.0 hingga sekarang ni.
 
Manakan tidak PKP yang dilancarkan banyak membataskan pergerakan setiap individu. Kerajaan buat undang-undang ini bukan suka suki ye. Mereka buat semua ini untuk kebaikan kita bersama supaya virus Covid19 ini tidak menular lebih pantas.
 
Namun begitu ramai yang hilang punca pendapatan. Ekonomi negara tertangguh. Bukan saja negara, malah seluruh dunia terima ujian yang serupa. Akibat terlalu stress, ada juga yang sanggup bunuh diri, Nauzubillah.
 
Suami saya sendiri yang menjalankan perniagaan dalam sektor pelancongan juga sangat terkesan sejak PKP 1.0 hingga berlanjutan ke PKP 3.0 ni. 
 
Alhamdulillah, syukur kerajaan Malaysia sangat perihatin dengan keadaan rakyatnya. Pelbagai usaha bantuan disalurkan. Antaranya:
 
1. Bantuan Prihatin
2. GKP - Geran Khas Perniagaan
3. iSinar
4. iLestari
5. Moratorium

Namun begitu, bantuan secara one-off ini tidak berkekalan hingga jangka masa panjang.

Bantuan-bantuan ini adalah satu kaedah untuk membantu rakyat menggunakannya sebaik mungkin untuk meneruskan sara hidup berterusan.

Ada yang bijak menggunakan bantuan tersebut untuk teruskan saraan. Namun ramai juga yang buntu apa yang perlu dilakukan selepas bantuan yang diterima habis.

Di sini Kak Fieza kongsikan 5 kaedah untuk dapatkan Side Income waktu PKP.

5 Kaedah Untuk Dapatkan Side Income Waktu PKP Yang Perlu Anda Tahu
 
1. Perkhidmatan Menghantar Makanan dan barang
 

Perkhidmatan penghantar makanan atau barang adalah menjadi pilihan utama mereka yang kehilangan pekerjaan. Jangan anda tak tahu, para pilot dan pekerja profesional yang hilang pekerjaan, dipotong gaji dan ada juga buat sebagai side income juga memilih perkhidmatan ini sebagai sumber pekerjaan mereka waktu PKP ini. Janji dapat duit yang halal.

2. Jual Makanan, Kuih Muih, Roti dan Kek dari Rumah


 Sejak PKP 1 suami saya menjalankan jualan Roti John Cheese dari rumah sebagai alternatif selepas perniagaan sektor pelancongannya terhenti akibat PKP. Alhamdulillah, sambutan sangat memberangsangkan dari penduduk setempat.

Ramai juga yang ambil peluang PKP bila ramai yang tak boleh keluar rumah, mereka menjual kuih-muih, pelbagai menu makanan, roti dan kek dalam talian untuk memenuhi selera penduduk setempat.
 
Kajian juga telah dibuat, perniagaan makanan adalah perniagaan yang mencapai ranking tertinggi waktu PKP.

Waktu PKP ini adalah lubuk emas kepada para peniaga makanan secara online. Dikala mereka yang berada di rumah menghadapi kesukaran untuk keluar mencari makanan, para peniaga makanan dari rumah ini boleh menyelesaikan masalah mereka dengan menyediakan khidmat jual makanan hingga sampai ke pintu rumah pelanggan. Mudahkan.

3. Jual Baju dan Tudung Secara ONLINE
 
Kepada anda yang banyak stok tudung atau baju pelbagai jenama, boleh gunakan waktu PKP ini untuk pasarkan produk anda secara online.
 
Walaupun PKP, permintaan baju dan tudung tidak kurang hebat juga terutamanya musim raya. 
 
PKP PKP juga, Raya pun nak raya nak melawa juga. Permintaan tetap ada. Anda boleh pasarkan melalui platform media social seperti whatsapp, FB, IG, Tiktok mahupun platform e-dagang. 
 
4. Bina kedai Online secara E-Commerce
 
Anda yang masih ada barangan dagangan yang tak dapat dijual secara fizikal boleh cuba berjinak-jinak jual di mana-mana platform e-dagang yang ada contohnya shopee dan Lazada.
 
Pihak e-dagang sendiri mengakui sejak PKP, jualan online melalui e-dagang meningkat secara mendadak. Ramai individu mencari barangan household mereka melalui online, bukan saja barangan dapur, face mask atau hand sanitizer malah barangan penjagaan diri dan aksesori komputer juga meningkat permintaannya. 
 
Anda bayangkan printer boleh habis stok waktu PKP. Maklumlah, anak-anak belajar di rumah melalui sistem PDPR memerlukan komputer dan printer untuk tugasan mereka.
 
Saya sendiri mengalami kesukaran untuk mendapatkan ink catridge printer waktu PKP1.
 
Sekiranya anda bijak, anda gunakan peluang ini untuk menjana pendapatan anda. 

5. Menyediakan Khidmat Kesihatan, Farmaseutikal dan Suplimen Dari Rumah

Selain daripada industri makanan menjadi industri No 1 dalam ranking perniagaan waktu PKP, industri khidmat kesihatan, farmaseutikal dan suplimen pula adalah industri No 2 dalam ranking perniagaan PKP.
 
Waktu PKP ini, ramai yang sedar akan kepentingan menjaga kesihatan terutamanya untuk meningkatkan sistem imunasi mereka.
 
Kak Fieza akui, Kak Fieza dah terjebak dengan industri khidmat kesihatan dan suplimen ni sejak PKP dan kami mempunyai team yang hebat untuk mengembangkan perniagaan kami di bawah projek From The Lab by Dr Forrest.
 
Nak tahu kenapa Kak Fieza dan ramai lagi pilih buat bisnes From The Lab by Dr Forrest di bawah Team FBG Empire.
 
1. Produk From The Lab by Dr Forrest TERBUKTI SELAMAT & BERKESAN lebih 100 TAHUN.
 
2. Syarikat yang menerajui From The Lab by Dr Forrest sangat STABIL & KUKUH sejak tahun 1956.
 
3. Produk From The Lab by Dr Forrest ada PERMINTAAN TINGGI di Malaysia, market luas dan mudah dipasarkan.
 
4. Perniagaan Produk From The Lab by Dr Forrest boleh DIWARISKAN kepada anak cucu kita. Business Lifetime.
 
5. Dalam Team Business kami ada ILMU & MENTOR yang betul dan PROVEN SUCCESS.
 
6. MODAL RENDAH & PULANGAN TINGGI
 
7. Antara business yang TIADA RISIKO tetapi PULANGANNYA LUMAYAN. Malah ianya dikenali sebagai Business KALIS EKONOMI.
 
Ini adalah income saya dengan Business di bawah FBG Empire berlandaskan produk From The Lab by Dr Forrest waktu PKP 1. Untung bersih ye tu. Ianya semakin meningkat dari sebulan ke sebulan. Ada ramai lagi yang dapat hingga 4-5 ANGKA dengan busines ini. Business ini hanya dibuat dari rumah sahaja.
 
 
Walaupun ekonomi merudum waktu PKP, namun Business From The Lab by Dr Forrest masih bertahan malah semakin meningkat keuntungannya memandangkan permintaan semakin tinggi.
 
SETIAP KEJAYAAN BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA!!

LANGKAH PERTAMA SAYA BERMULA DENGAN MENDAFTAR SEBAGAI AHLI PROJEK FROM THE LAB by DR FORREST (FTL)

ANDA BAGAIMANA? :)

Nak tahu lebih lanjut bagaimana saya bermula?
 
KLIK PHOTO INI
 

 


Ingin mendapatkan supplemen natural yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?

Hubungi Hafizah untuk:-
FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

HAFIZAH MAHFOZ

hafizahmahfoz@gmail.com

(Call, SMS, WhatsApp, Telegram)


Terima kasih kerana sudi baca entri Kak Fieza kali ini. Mohon anda klik button SHARE and LIKE. Mudahan dapat manfaat rakan-rakan anda. Didoakan anda dapat saham akhirat dari perkongsian anda.

  
 

No comments:

Post a Comment