Pages

Monday, February 23, 2015

KETAM MASAK LEMAK CILI API

Assalamualaikum wbt,

Apa khabar sahabat-sahabat fiezabard. Rindu rasanya nak jumpa anda semua. Dah lama saya tak menulis.

Hari ini saya nak share dengan anda resepi Ketam Masak Lemak Cili Api.



Resepi reka sendiri alter sikit-sikit dari resepi mak dulu.

Itu hari saya ke Pasar Tani Maeps Seri Kembangan. Saya nampak ketam-ketam yang dijual sangat obes...geram tengok. Ada isi telur masing-masing. Terus tanya husband. Masak ketam nak? gemuk-gemuk ketam tu.

tergoda dengan ketam yang obes

ikan merah pun gumuks...gumuks...
sudah-sudah lah tu layan kegemukan ikan dan ketam. Jom kita mula masak.

Bahan-bahannya

Ketam dicuci bersih (ikut suka berapa ekor nak makan) - saya beli 4 ekor utk famili 7 orang
Bawang besar 2 ulas dibuang kulit (kes malas nak kupas bawang kecik. Bawang besar cepat sikit)
Bawang putih 4 ulas dibuang kulit
Lada merah sebiji
Cili api segenggam (ikut suka, nak pedas bubuh banyak)
Serai sebatang
Santan (saya guna santan kotak je, nak pantas)
Asam jawa

tengok tu ketam ni ada telur...

bukan nak promote tapi santan ni la yang sedap yang pernah saya guna

Cara membuat

1. Blendkan semua bumbu di atas ( bawang, bawang putih, lada merah, cili api ).


2. ketukkan serai dengan lesung


3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, kemudian masukkan bumbu yang telah diblend tadi.


4. Masakkan bumbu tadi hingga naik baunya.

5. Campakkan serai yang telah diketuk tadi.

6. Masukkan santan pula.


7. kacau hingga rata, dan biarkan ia mereneh.

Amaran: Masak dengan api yang kecil. Supaya santan tidak terpecah minyak nanti.

8. Bila santan mulai mereneh, bolehlah masukkan ketam gebus kita ke dalam periuk tersebut.
SEBELUM

SELEPAS
Amacam>?? tergoda tak?

PErghhhh.....tengah mendidih tu..

Dah agak-agak masak ranum, barulah bubuh gula dan garam sedikit. Sikit je tau. bagi rasa masak lemak ni...

Renihkan semula agak-agak 2 minit, bubuh pulak asam jawa.




Renihkan semula seketika dalam 2-3 minit. Kacaukan asam jawa tadi sehingga rata. KEMUDIANNNN>>>>>>>

TADDDDDAAAAA!!!!!

Dah siap, jemput makan.



Amaran: masak lemak cili api ketam ini bersantan mengandungi kalori yang agak tinggi. ~ 140 Cal untuk 100g

Jadi kepada anda yang ingin kurus dan masih mengikuti Cabaran 100 hari bersama Now Every One Can Kurus #NECK dinasihatkan tidak menggunakan resepi ini.....hahahhahahaaa.

Tangisan berdarah sekalipun tidak akan menggantikan KG anda yang kemungkinan akan naik semula.

Enjoy your food!!

Sekiranya anda suka dengan resepi yang saya sharekan ini sila tekan button SHARE dan LIKE di bawah.

Semoga masakan anda hari ini adalah masakan yang paling istimewa untuk si dia.


Love masak,

Hafizah Mahfoz~



2 comments:

  1. Ohhh ketam. Ohh ikan merah. Dua-dua my favorite.

    Tapi sayang, Misz-ella tak pandai masak ketam. Hanya mampu makan di kedai *sobs*

    ReplyDelete
  2. Misz-ella boleh ikut resepi saya kat atas tu...nop problem...dijamin sodapppp..

    ReplyDelete